Wat is het?

We lanceren dit jaar 2 burgeruitdagingen. Dit is de eerste uitdaging die draait rond zonne-energie. In april lanceren we de tweede uitdaging.

De eerste uitdaging: overal zonnepanelen!

Vandaag hebben meer dan 300.000 Vlaamse daken zonnepanelen, goed voor een totaalvermogen aan zonne-energie van ruim 2500 megawatt (MW). Tegen 2020 wil Vlaanderen dit totaalvermogen aan zonnepanelen optrekken tot 3700 MWp.

Om dit ambitieuze doel te halen, hebben we jouw hulp nodig!

Nomineer een groot dak waarvan je denkt dat het perfect is om een zonne-installatie op te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een supermarkt, zwembad, KMO, industrieel gebouw, sporthal, rusthuis, ziekenhuis, bibliotheek, school, cultuurcentrum of parochiezaal.

Stem op de genomineerde daken zodat we kunnen zien hoe groot de steun is voor elk dak.

De Vlaamse overheid engageert zich om voor de daken met de meeste stemmen, de realisatie van het zonneproject zo veel mogelijk te faciliteren zodat we weer een stap dichter komen bij het halen van onze doelstelling. De provinciale winnaars krijgen alvast een haalbaarheidsstudie aangeboden.

Niet elke eigenaar van een groot dak zal al overwogen hebben om zonnepanelen te plaatsen.

Met je nominatie help je dus niet alleen mee het potentieel van zonne-energie in kaart te brengen, maar maak je eigenaars warm voor het idee om zonnepanelen op hun dak te plaatsen.

 

Wat is een goed dak om te nomineren?

  • Niet of weinig beschaduwd. Let op bomen of andere grotere gebouwen in de buurt.
  • Goede oriëntatie ten opzichte van de zon.
  • Het gebouw onder het dak verbruikt redelijk veel elektriciteit.
  • Gelegen in het Vlaamse Gewest.
  • Omdat we met grote zonne-installaties grote stappen vooruitzetten, komen voor deze actie enkel niet-residentiële gebouwen in aanmerking.

Tips

Neem op voorhand een kijkje op de zonnekaart van het Vlaams Energieagentschap. Die kleurt de meest geschikte daken groen.

  • Laat je tijdens het nomineren niet afschrikken wanneer je niet weet of de eigenaar zelf de middelen heeft om in een zonneproject te investeren. Een zonneproject kan namelijk ook op andere manieren gefinancierd worden, zoals via crowdfunding, een energiecoöperatie of een energiedienstenbedrijf. Steeds meer groepen mensen slaan zo de handen in elkaar om samen een groter zonneproject op poten te zetten.
  • Gebouwen die goed zichtbaar zijn vanop straat of waar veel mensen komen, hebben als extra voordeel dat ze door hun grote zichtbaarheid een voorbeeldfunctie kunnen vervullen.